O Σταύρος Αναστασίου Κωτσόπουλος, είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτενικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι κάτοχος: του Πτυχίου των Φυσικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Διπλώματος του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης είναι κάτοχος των Μεταπτυχιακών Τίτλων: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ραδιοηλεκτρολογίας του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, M.Phil in Digital Communications και Ph.D in Wireless Telecommunications του Department of Electrical & Electronic Engineering του University of Bradford του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 1985 είναι μέλος του Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έτος 2004 εκλέχθηκε Διευθυντής του Εργαστηρίου Ασύρματης Τηλεπικοινωνίας στην Βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και τον Απρίλιο του 2006 εκλέχθηκε στην Βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή στο ίδιο Εργαστήριο και στο ίδιο Τμήμα.
Συμμετείχε σε πολλά Ερευνητικά και Αναπτυξιακά (Ευρωπαϊκά και Εθνικά) προγράμματα, και έχει αναπτύξει στον Τομέα των Τηλεπικοινωνιών, επιστημονικές μεθόδους και τεχνικές, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων και σε Κεφάλαια Βιβλίων ξένων εκδοτικών οίκων. Συγκεκριμένα μέχρι τώρα έχει δημοσιεύσει πάνω από 400 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Η αναγνωρισμότητα του ερευνητικού του έργου θεμελιώνεται με πάνω από 4300 ετεροαναφορές διεθνών ερευνητικών ομάδων με h-index 32. Είναι συν-συγγραφέας των βιβλίων «Κινητή Τηλεφωνία», του «Handbook of Research in Heterogeneous Next Generation Networking: Innovations & Platforms» και του «BILECTION [Ερμηνευτικό και Περιγραφικό τρίγλωσσο Λεξικό] Τεχνολογίας Αυτοκινήτου». Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων «Αρχές και Μοντελοποίηση Ασύρματης Διάδοσης» και «Τεχνολογία Επίγειων Κυψελωτών Συστημάτων Κινητών Επικοινωνιών». Τέλος είχε την επιστημονική επιμέλεια της μετάφρασης του βιβλίου της 4ης Εκδοσης του Κων. Μπαλάνη με τίτλο: «Θεωρία Κεραιών, Ανάλυση και Σχεδίαση». Ως μέλος ΔΕΠ και ως Ομότιμος Καθηγητής διδάσκει τα μαθήματα σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος τα μαθήματα: «Ασύρματη Διάδοση», «Θεωρία Κεραιών», «Ασύρματα Δίκτυα & Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών» και τα Εργαστήρια Επικοινωνίες Ι & Επικοινωνίες ΙΙ».
Η ερευνητική και αναπτυξιακή του δραστηριότητα εστιάζεται κυρίως στα Δίκτυα και Συστήματα των Ασυρματικών Επικοινωνιών σύμφωνα με την διαστρωμάτωση του OSI. Το ερευνητικό έργο του αναφέρεται στα:
ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ:
Ανάπτυξη Μεθόδων & Τεχνικών:
βελτιστοποίησης των παραμέτρων SNR και BER των σύγχρονων ασυρματικών δικτύων 3ης , 4ης και 5ης γενιάς
στις φορητές συσκευές λήψης και των Σταθμών Εκπομπής και Λήψης (BTSs) των κυψελωειδών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του ασύρματου καναλιού (Small & Large-scale fading effects) και
διαφορισμού για την βελτιστοποίηση της Ποιότητας των Παρεχομένων Υπηρεσιών (Quality of Service – QoS).
Ανάπτυξη (θεωρητική & πειραματική):
RF ηλεκτρομαγνητικών μοντέλων με στόχο τον βέλτιστο προσδιορισμό των απωλειών (path losses) σε διάφορα γεωγραφικά περιβάλλοντα (αστικές, ημιαστικές και ανοικτές περιοχές) και σε περιβάλλοντα με ασθενείς και ισχυρές διαλλείψεις (Fading Channel Modeling)
εξειδικευμένων αλγορίθμων beamforming και υιοθέτηση δομών γενικευμένης απαλοιφής πλευρικών λοβών [Generalized Sidelobe Canceller (GSC)] και
εξειδικευμένων αλγορίθμων για τον αξιόπιστο εντοπισμό θέσης φορητών συσκευών με χρήση επίγειων ασυρματικών δικτύων.
ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ:
- Σχεδίαση Κεραιοσυστημάτων κατευθυνόμενου και περιστρεφόμενου λοβού ακτινοβολίας (ηλεκτρονική σάρωση) για χρήση στα μικροκυματικά συστήματα radar, στους σταθμούς εκπομπής & λήψης των κυψελωειδών δικτίων κινητής τηλεφωνίας καθώς και στα δορυφορικά συστήματα τεχνολογιών GEO, MEO και LEO
- Διερεύνηση της επίδρασης διαφόρων παραμέτρων στην απόδοση Δεκτών λειτουργούντων με κανάλια μη επιλεκτικών συχνοτήτων και σε περιβάλλον βραδέων διαλείψεων, με στόχο την ανάπτυξη συστημάτων για την αναβάθμιση της front-end βαθμίδος των δεκτών και
- ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών και εφαρμογή στους δέκτες των συστημάτων radar, για την ανίχνευση στόχου σε ισχυρά περιβάλλοντα θορύβου και σε ισχυρά διαλλειπτικά περιβάλλοντα.
Στο πλαίσιο της εξειδίκευσής του, έχει διατελέσει Πρόεδρος και Μέλος:
- Επιστημονικών Ομάδων Εργασίας του ΤΕΕ,
- Επιστημονικών Επιτροπών Φορέων του Δημοσίου στο πλαίσιο αξιολόγησης ή και υιοθέτησης Προδιαγραφών για Εργα Χρηματοδοτούμενα από την Κοινωνία της Πληροφορίας (Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών [ΟΑΣΑ], Υπουργείο Πολιτισμού [ΟΠΕΠ], Υπουργείο Εργασίας [Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε] , Υπουργείο Ανάπτυξης [Γ.Γ.Ε&Τ], κ.λ.π).
Είναι Μέλος:
- της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών,
- του ΤΕΕ, και
- του Πανελληνίου Συλλόγου Ηλεκτρολόγων και Μηχανολογόγων.
Επίσης έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) και είναι Αναπληρωματικό Μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).